duminică, 12 martie 2017

Lesley Downer - Puntea viselor - Istorie niponă între tradiționalism și modernitate


Titlu - Puntea viselor 
Autor - Lesley Downer
Anul apariției - 2015 
Editura - Humanitas Fiction
Colecția - Raftul Denisei
Nr pagini - 440 
Rating - 5/5 (Recomand) 

Multumesc Humanitas Fiction pentru volumul minunat!!! 
Cartea se poate cumpăra de aici

Lesley Downer s-a născut în 1959 la Londra. Mama ei este de origine chineză iar tatăl de origine canadiană. Crescând într-o casă plină de cărți despre cultura și civilizația asiei, Lesley este mai ales fascinată de Japonia. Lesley Downer și-a petrecut cincisprezece ani din viața în Japonia, documentându-se pentru numeroasele lucrări dedicate acestei țări exotice. 

Puntea viselor oferă o perspectivă istorică asupra Japoniei de secol XIX. Europa suferă schimbări dramatice pe plan politic și cultural în secolul XIX, iar odată cu ea și Asia încearcă să facă față noilor tendințe. Romanul surprinde un moment destul de tensionat pentru ceea ce înseamnă cultura și tradiția niponă. Anul 1870 zguduie întreaga țară a soarelui răsare. Este anul care pune granița separatistă între sud și nord, între tradiționalism și modernism. Partea de nord a Japoniei rămâne dedicată tradiției în timp ce partea de sud este adepta noului val de influențe occidentale. Pentru mai multe amănunte și detalii picante vă încurajez din tot sufletul să citiți romanul. Cu talentul unui istoric foarte bine documentat, Lesley Downer face în șase capitole o radiografie a tot ceea ce înseamnă Japonia. 

Romanul începe într-o admosferă lentă cu prezentarea personajelor reprezentative ale cărții. Taka, Fujino, Eijiro și Kiharu sunt membrii familiei marelui general Kitaoka. La polul opus ne este prezentat Nobu, un tânăr al clanului Aizu, rival de moarte al clanului samurailor din Satsuma. Întregul roman dezvăluie lupta de clasă acerbă a războiului civil nipon dintre cele două clanuri deja menționate. Eijiro este mereu pus în opoziție cu rivalul său, Nobu. Centrul acțiunii se plasează când asupra clanului sudic, observându-le cuceririle, când asupra clanului nordic al samurailor din Aizu care au pierdut totul.  

Între aceste lupte necontenite se strecoară și lupta lui Taka, fiica generalului Kitaoka, plasată inițial pentru un scurt moment sub stigmatul fetei de gheișă. Taka luptă pentru libertatea ei spirituală și amoroasă. Luptă împotriva tradiționalismului nipon, împotriva rigurozității sociale care o împinge la o căsătorie aranjată. Când războiul este pe sfârșite iar clanul tatălui său înfrânt Taka are câștig de cauză cunoscând împlinirea în iubire alături de tânărul Nobu. 


[....] Tânărul pentru a cărui întoarcere înălțase atâtea rugăciuni fusese un visător, cu pantaloni strânși pe picior și jachete ce nu erau niciodată pe măsura lui. Omul din casă însă era un soldat inamic. Nu era el. Zeii îi împliniseră visul însă agățase de coada lui un ac veninos.[...] 

[....] În epoca aceasta cu puști și cu tunuri, moartea se strecura pe nevăzute și te lua prin surprindere. Nu mai exista nici un răgaz pentru poezie.[....] 

[...] Taka întinse brațul spre Nobu și îl apucă strans de mână. Îi simțea palma peste palma ei și știa că, atâta timp cât ei doi erau împreună, totul mergea spre bine. Poate că, de fapt, de aici începea noua Japonie, de la ei doi stând alături - nord și sud, Aizu și Satsuma. [...]

Mi-a plăcut atât de mult romanul ăsta, încât a reușit să mă epuizeze psihic. Odată ce începi să îl citești nu îl mai poți lăsa până la punctul final. Devine dependență, devine obsesie. Lupta lor devine lupta ta. Dacă esti pasionat ca mine de istorie asiatică atunci cartea asta e marea agitată pe care o cauți. Redarea coerentă a fluxului evenimentelor, ochiul critic și narațiunea impecabilă alături de documentarea stranșnică a romanului îi aduc cinci chocolate books. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu